Pensiunea Cristal, Nr. 162, Sucevița / 0745.929.212

Obictive turistice

Mai jos voi prezenta si alte obiective turistice din zona in afara de Manastirea Sucevita si sper sa fie folositoare celor interesati!

    Ceramica de la Marginea( black pottery)

    Muzeul Scolii Dimitrie Vatamaniuc Sucevita – muzeu la care au participat cu drag elevii scolii si locuitorii satului.

    Mina de sare Cacica

    Muzeul Oualor de la Moldovita

   Mocanita Hutulca de la Moldovita

   Cetatea Scheia a fost construita la sfarsitul secolului XIV, in timpul domniei lui Petru Musat.Se afla situate la circa 1,5 km nord-vest de municipiul Suceava, pe creasta Zamca, la 384m altitudine. Cetatea are forma unui romb cu latura de 36m in interior. Grosimea
zidului este de 3 m . Fiecare colt are un turn dreptunghiular.

   Biserica Mirauti, situate in zona nord-estica a orasului, in apropierea Cetatii de Scaun, este socotita a fi una dintre cele mai vechi biserici moldovenesti. In anul 1402, Alexandru cel Bun o ridica la rang de biserica mitropolitana a tarii si biserica de incoronare.

   Cetatea de Scaun Suceava a fost construita in timpul domniei lui Petru I Musat ( 1375-1391). Constructia initiala era dreptunghiulara, cu latura de sud de 36m si cea de est de circa 40 metri. La capete si la mijlocul fiecarei laturi se gaseau turnuri de aparare de forma patrata.
   Din ordinul lui Stefan cel Mare incaperile din interior sunt restaurate si se adauga zidul de incinta care inconjoara fortul. In interiorul cetatii se aflau incaperi pentru soldati, camere pentru domn si familia sa, un paraclis, depozite de arme si munitii.
   Cetatea de la Suceava a fost supusa unor puternice asedii in timpul domniei lui Stefan cel Mare ( 1476, 1486, 1497), darn u a ptut fi cucerita. In timpul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanu ( 1564-1568), din dispozitia turcilor, Cetatea de Scaun a Sucevei este incendiata, iar capitala este mutate la Iasi.

    O ultima  epoca de stralucire cunoaste cetatea in timpul domniei lui Vasile Lupu, care intreprinde mari lucrari de restaurare. In anul 1675 voievodul Dumitrascu Cantacuzino, din ordinal Portii Otomane, dispune distrugerea cetatii.

     Curtea Domneasca, amplasata in perimetrul vechiului oras medieval, in zona “Sipote”, la numai cativa zeci de metri de biserica Sf. Dumitru.  Odata cu stabilirea resedintei domnesti de la Siret la Suceava, Petru Musat I construieste in extremitatea vestica a asezarii o casa domneasca din lemn prevazuta cu pivnita si un turn- locuinta din piatra. In timpul domniei lui Alexandru cel Bun au fost refacute constructiile din lemn si au fost ridicate din piatra, un zid de incinta si cateva cladiri prevazute cu beciuri, pe latura de est. Aceasta cladire a dainuit pana in a 2-a jumatate a secolului al XVI-lea, cand a fost distrusa de un incendiu.

     Peste vechea casa domneasca s-a construit din porunca lui Stefan cel Mare, un palat de piatra prevazut cu pivnita.

     In timpul domniei lui Vasile Lupu, Curtea Domneasca a fost refacuta, redandu-i-se vechea stralucire.

     Hanul Domnesc este una dintre cele mai vechi constructii civile din Moldova, amplasata intr-o zona a orasului medieval unde erau situate atelierele mestesugaresti. Parterul si pivnitele dateaza de la sfarsitul secolului  al XVI-lea si inceputul secolului al XVII-lea, aici regasind elemente de arhitectura moldoveneasca ( tavane boltite, intrari in arc secirculare, pardoseli de caramida, ferestre semiinaltate cu arcuri semicirculare).

     Cladirea a fost destinata mai intai adapostirii dregatorilor si negustorilor sositi in zona, iar mai apoi, in perioada secolului al XVII-lea si al XIX-lea a servit ca han, casa domneasca, casa de vanatoare pentru imparatul Franz Josef, perioada in care i-a fost adaugat etajul.Actuala denumire a constructiei este “Hanul Domnesc”si adaposteste in prezent un valoros muzeu etnografic si de arta populara.

      Tara de legenda, cu munti si coline despartite prin vai pitoresti, Radautiul este, in acelasi timp, o zona cu bogate si importante vestigii istorice, monumente ale trecutului sapate in lemn sau piatra, cu o arta populara viguroasa, de o straveche traditie.

     Muntii sunt acoperiti de o vegetatie bogata, alcatuita din paduri de fag, molid si brad. Padurile au pus la indemana mesterilor cioplitori materie prima necesara pentru dezvoltarea unei remarcabile arte a lemnului ale carei inceputuri coboara in cele mai indepartate timpuri. Stravechile motive legate de cultul soarelui ( cercul, roata, rozeta, vartejul), sau motivul sarpelui si al dintelui de lup transmise din cultura dacica sunt prezente si astazi in compozitiile decorative de pe diferite obiecte de lemn.

     Templul evreiesc din Radauti este un lacas de cult evreiesc din municipiul Radauti, localizat pe Str. 1 Mai nr. 2, in centrul orasului. El a fost construit in anul 1883, unele surse indicand eronat anul 1879 ca an al constructiei.

      Prima sinagoga din Radauti a fost construita in anul 1830 de catre Eliahu G., in centrul orasului.

Ca urmare a cresterii numarului de evrei din oras, sinagogile devenind neincapatoare, in anul 1880, in timpul vizitei imparatului Franz Joseph I la Radauti, o delegatie de evrei i-a solicitat sprijinul pentru a primi un teren pentru a construi o mare sinagoga.

     Imparatul si-a dat acordul si s-a pus la dispozitia comunitatii evreiesti o parcela de teren in centrul orasului, la intersectia unor strazi principale largi si in vecinatatea parcului mare din localitate.Inaugurarea templului a avut loc la 18 august 1883, de ziua de nastere a imparatului Franz Joseph I, prima slujba fiind celebrata de catre noul sef-rabin al orasului, Yitzhak Kunstadt.

     Templul Mare din Radauti a fost construit in stil maur, fiind o cladire masiva cu doua turnuri inalte acoperite cu cupole care confera cladirii aspectul unei catedrale ortodoxe. Intrarea principala se face pe sub una dintre cele trei arcade care se sprijina pe patru coloane masive.

     Ferestrele templului sunt circulare, terminate in arcade. Interiorul templului prezinta decoratiuni realizate intr-un amestec de stiluri: Renastere, baroc, maur.

     Templul evreiesc din Radauti este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Manastirea Putna, cea mai de seama ctitorie a lui Stefan cel Mare,se afla la 28 km de Radauti. Constructia ei a inceput la 10 iulie 1466 si s-a incheiat in 1469, iar in 1481 erau ridicate si fortificatiile care o aparau ca pe o cetate.

Biserica manastirii , un lacas din secolul al XVII-lea, ridicata pe temeliile constructiei lui Stefan cel Mare, adaposteste mormintele marelui domnitor, ale celor doua sotii ale sale, ale fiilor sai Bogdan, Petru, Stefanita precum si  cel al doamnei Maria.

Manastirea Putna a fost un important focar de cultura, unde au functionat diferite scoli si s-au creat numeroase obiecte de arta. Muzeul manastirii pastreaza broderii, tesaturi, argintarie, obiecte descoperite cu ocazia diferitelor sapaturi arheologice, manuscrise valoroase, documente medievale autentice. La circa 1,5 km de manastire, se afla si chilia sihastrului Daniel. Sub bisericuta sapata cu dalta de-a lungul anilor, se afla chilia in care a trait celebru sfetnic al marelui Voievod Stefan cel Mare.